CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Dia Kembali Lagi....

assalamualaikum dan salam sejahtera...
hari ini hari selasa 5/10/2010 bersamaan dengan 26 syawal 1431 hijrah akan bermula satu penilaian didalam sistem pelajaran malaysia iaitu penilaian menengah rendah better known as PMR...disebabkan dah tak da benda nak taip..aku nak share serba sedikit mengenai pmr ni...Penilaian Menengah Rendah atau PMR adalah peperiksaan kebangsaan di Malaysia yang ditadbir secara berpusat dengan unsur penilaian kerja kursus di peringkat menengah rendah. Peperiksaan ini diambil oleh pelajar di akhir Tingkatan Tiga sekolah menengah berdasarkan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Sebelum ini, PMR dikenali dengan nama Sijil Rendah Pelajaranatau SRP. Pelajar yang menduduki PMR semestinya telah mengikuti 6 tahun sekolah rendah di bawah sistem KBSR dan 3 tahun pengajian di bawah KBSM. PMR terbuka kepada pelajar Tingkatan Tiga bagi semua sekolah menengah bantuan kerajaan dan sekolah menengah persendirian (swasta) yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar.
Para pelajar wajib mengambil tujuh mata pelajaran asas iaitu:
Ramai juga pelajar yang akan mengambil satu subjek bahasa di antara bahasa Arabbahasa Cinabahasa Tameril, dan Bahasa Iban.
begitulah serba sedikit mengenai pmr yang aku dapat dari web...all the best buat semua yang akan amik pmr bermula hari ini...
p/s: tengah blurr x tau nak tulih apa...

8 pendapat bernas:

guluck utk semua candidates PMR :D

 

pmr = srp.

srp ag best kowt name nye..
;p

 

myzone - dah amik lama dah...hehe...

arief - macam best gak..hehe..

 

ambil SRP tahun terakhir.. masa tu zaman agregate lg..

 

hanis - oww...zaman kegemilangan srp dah berakhir..hee

 

hoho... bgu2...~ ekkk.... mmg xde idea ke? jom perah idea sama2...hehe