CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Tutorial Bypass Sekatan Internet Di Universiti


Assalamualaikum. 
Sejak beberapa hari yang lalu kita dikejutkan dengan sekatan keatas 10 laman web penkongsian file. Menurut SKMM ia adalah tindakan pematuhan undang-undang Malaysia. Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 menetapkan bahawa pemegang lesen di bawah AKM 1998 perlu mematuhi sebarang permintaan bertulis dari SKMM untuk membantu SKMM atau pihak berkuasa lain setakat yang semunasabahnya perlu dalam mencegah perlakuan atau cubaan perlakuan sesuatu kesalahan di bawah mana-mana undang-undang bertulis Malaysia.

SKMM telah menerima permintaan dari Bahagian Penguatkuasaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi & Kepenggunaan untuk menghalang capaian kepada beberapa laman sesawang yang didapati melanggar Akta Hakcipta 1987. Menurut SKMM lagi pihaknya telah memaklumkan penyekatan ini kepada pemegang lesen yang berkenaan dan tindakan sedang diambil secara berperingkat.Tetapi seperti yang kita tahu internet ini tiada sempadan. Berikut merupakan cara untuk melepasi sekatan yang dilakukan. Tetapi tidak dapat dipastikan sampai bila cara ini boleh digunakan.

Caranya adalah dengan menukar Domain Name Server (DNS).

Talian internet cs menggunakan Streamyx, jadi DNS daripada Telekom Malaysia adalah 202.188.0.133 dan 202.188.1.5. Sebenarnya, DNS TM yang menyekat laman-laman tersebut.


Cara untuk membuka laman web disekat:

1. Tukar DNS pada komputer kepada public DNS. Untuk network yang banyak, tukarkan di router/modem.

2. Guna Google DNS iaitu :

Primary DNS – 8.8.8.8

Secondary DNS – 8.8.4.4

Untuk senarai lengkap Public DNS, taipkan saja di search engine Google atau Yahoo dan akan tersenarai lebih banyak public DNS.


Bagaimana menukar DNS pada komputer?


Untuk Windows XP

1. Klik Start -> Control Panel -> Network Connection

2. Klik kanan pada icon Local Area Connection

3. Klik Properties -> General

4. Klik pada Internet Protocol TCP/IP -> Properties

5. Tick pada Use the following DNS Server addresses

6. Primary dan Secondary DNS, masukkan IP address seperti di atas.


Untuk Windows Vista & Windows 7

1. Start -> Control Panel -> Netwok & Internet -> Network & Sharing Center

2. Klik Change Adapter Setting

3. Klik kanan pada icon Local Area Connection

4. Klik Properties -> General

5. Klik pada Internet Protocol TCP/IP -> Properties

6. Tick pada Use the following DNS Server addresses




Langkah yang lebih mudah dan ringkas :






p/s : Cara yang sama boleh digunakan untuk sekatan internet disekolah atau dipejabat.
 sumber dari facebook.
 

34 pendapat bernas:

ape ni.. xpaham.. hehe

 

naqiah - setting untuk masuk ke laman web yang disekat oleh SKMM..

 

ak dah hantar blog ni kepada SKMM untuk langkah selanjutnya.. lol

 

akak tak reti la benda2 gini..

 

dude xleh pun tutor ko bagi ni

 

cuba buat sekali lagi bro..

 

dude.aku dh try mcm dalam gambar...xblh pn??

 

pelik juga bro..asal aku buat boleh sja..haha..

 

ko buat camne?sebijik mcm dlm gambar?die ade 2 kn...internet protocol version 6 n 4.
tukar yg 4 kan..

 

DAPAT!LOL
thanx akz!

 

assalam...haa bagus.tahniah sbb berjaya bypass...hehehe.tp ku tak tau nak download apa...huhuhu

 

fadzlee - tahniah...

adamxis - haha...aku buat sebab nak bypass fileserve...hehe..download movie..

 

terbaik la..
aku dah try..
memang jadi..
aku download..
thanks for this info..
gudjob bro..

 

adib - sama2...

moneymakergroup - welcome2...


mp3malaya - sama2..

 

ho3...
info ni sgt berguna pada yg rjin dwnload2 mvie..
nway tq 4 da info...~~
sedeh coz xleh tgk cite korea on9 dah..huk3

 

rasanya .boleh juga kalau nak tengok crita on9...

 

ada effect x kalau tukar dns ni? maksud saya internet jadi lembab ke atau lain2...

farhanhanif.blogspot.com

 

ok sja cs guna...tak da effect pun...

 

klu nk lg snang pkai je ultrasurf lg gmpak beb.....
juz downlod ph2 blh trus gna...

dwnlod here..

http://www.ultrareach.com/

 

betul2...tu pun boleh guna jugak..

 

Terima kasih

 

boleh ke guna utk main game on9? guna no yg diberi or yg ditunjukkan dlm gambar? yg 88.....or yg 222. tu?
xleh pon main game yg slalu sy main kat rumah tuu...

 

kalau untuk game tak pasti...cuba no tu...