CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Apa Itu Virus Komputer?


Assalamualaikum.
Virus merupakan sebuah aturcara berparasit yang ditulis dengan tujuan untuk memasuki
komputer tanpa pengetahuan atau kebenaran penggunanya.Ia digunakan kerana virus akan bercantum kepada fail atau sektor boot dan menggandakan dirinya untuk merebakkan jangkitannya. McAfee mendefinisikan virus sebagai sebuah perisian aturcara yang bercantum dengan aturcara lain dalam memori komputer atau cakera dan merebak daripada satu aturcara kepada aturcara yang lain.

Jenis-Jenis Virus Biasa


BOOT SECTOR - Menduduki sebahagian daripada bahagian cakera keras atau disket pada bahagian rekod boot utama(MBR).Ia akan mendiamkan dirinya ssehingga ia dihidupkan oleh aturcara tersebut.

PARTITION TABLE - Ia menyerupai virus boot sector tetapi ia menyerang "partition table" cakera keras(ruang simpan maklumat bagaimana cakera keras dicapai) dengan menggerakkan ia ke sektor yang baru dan menggantikan sektor yang ada dengan kod yang dijangkiti virus. Virus akan disebarkan daripada partition table ke boot sector disket jika disket digunakan.


FILE VIRUS - Virus jenis ini adalah virus yang biasa didapati pafa fail-fail. Virus ini akan mencantumkan dirinya kepada fail .exe dan ia akan menghalang fail itu daripada berfungsi. Ia juga mampu mengubahsuai dan merosakkan fail itu bagi memudahkan ia disebarkan sebelum ia dikesan. Antara jenis virus yang dimuatkan dalam kategori ini ialah virus polimorfik(sering berubah) dan virus stealth(tidak meninggalkan kesan).


MULTIPARTITE VIRUS - Ia mempunyai ciri-ciri yang sama dengan virus boot sector dan virus fail. Ia bercantum kepada fail dan mengubahsuai MBR cakera keras. Ia memerlukan pengkodan yang kompleks.Virus jenis ini jarang didapati tetapi ia mampu melakukan tindakan yang menghancurkan


MACRO VIRUS - Virus jenis ini masih baru dan yang pertama muncul pada Julai 1995 di dalam MS WORD.Secara tidak langsung semua fail yang menggunakan aplikasi Word,Excel dan aplikasi lain yang menggunakan makro. Ia boleh menghasilkan jaringan arahan didalam sebuah fail yang menjalakan arahan setiap kali sesuatu kombinasi kekunci itu ditekan.Terdapat juga virus makro yang merosakkan dan memusnahkan fail lain.


TROJAN HORSE - Virus ini tidak mereplikasikan dirinya dengan itu ia sering dianggap bukan virus sepenuhnya tetapi ia masih mampu menghasilkan sebuah kerosakkan yang besar. Ia sering dimuatkan dalam program yang baru atau sah kerana ia sering digunakan oleh pengguna. Apabile ia dihidupkan ia akan memaparkan mesej, menukar data atau memusnahkan banyak fail.


WORMS - Virus ini juga bukanlah virus yang sepenuhnya kerana ia tidak menjangkiti fail lain tetapi ia mereplikasikan dirinya dengan cepat. Setiap kali ia mengeluarkan salinan.Hasilnya ialah penghasilan banyak worm dalam masa yang pendek dan memakan ruang cakera keras. Ia merebak menerusi rangkaian atau emel dan memenuhi ruang storan rangkaian atau simpanan emel.

 
Spyware - adalah aplikasi yang membocorkan data informasi kebiasaan atau perilaku pengguna dalam menggunakan komputer ke pihak luar tanpa kita sadari. Biasanya digunakan oleh pihak pemasang iklan. Jika kita melihat kejanggalan pada media penyimpanan seperti file bernama aneh yang tidak pernah kita buat atau file bukan jenis aplikasi / application tetapi mengaku sebagai aplikasi maka jangan kita klik, kita buka atau kita jalankan agar virus komputer tersebut tidak menular ke komputer yang kita gunakan. 

sumber  : klik sini

13 pendapat bernas:

Assalamualaikum, wah terbaik cerita sekupang boleh buat rujukan virus diblog anda nie :), thank q berkongsi maklumat berguna ini :)..

 

waalaikumussalam... terima kasih...

 

Assalam...rase cam nak belajar buat virus...tp susah nak cari manual program...setakat nie umum jer kot...klo ada CS gtau laa...huhuhu

Latest : ►Informasi : WhoCalledMe? Report Nombor Hantu

 

adeh.. malas lak nak baca pasal virus ni.. exam dulu baca byk2 pon kuar 3 soalan je suruh beri definisi.. hohoho

 

adamxis - waalaikumussalam...nanti cs cari..kalau ada cs post entri pasal tu...

fariq - exam memang macam tu...yang dibaca tak keluar dan yang tak dibaca keluar..

 

aku cuma nak komen





errr


















err

























err

























err










aku ta paham ape kau mencarut
-____________________________-

sbb aku memang ta paham

:tolong aja aku

 

apa yang tak faham sangat ni ?

 

info yang bagus! :bagus

 

Assalam. Saya baru beli pendrive, tapi tak tahu cucuk2 dapat tahu fail yang saya simpan tu tak boleh buka.. Ada virus tak? Macam mana nak buang? Fail saya semua tak boleh buka masa cucuk di komputer antivirus :'(

*ada alternatif bagaimana mahu membuang virus yang membolehkan fail2 saya dibuka semula?

tq

 

cuba scan guna antivirus SmartAV .. lepas tu scan penuh komputer...