CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

sila gunakan istilah solat dan bukannya sembahyang!!!

assalamualaikum...
alhamdullilah di petang ahad ini dapat lagi nak mengupdate blog ini...
entri kali ini hanya untuk berkongsi satu mesej yang telah dihantar iaitu mengenai istilah solat@sembahyang...
sila tukarkan istilah yang telah digunakan iaitu sembahyang kepada solat...Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya, istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur "Syirik."

Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan "Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah" dan "Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai "menyembah berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang ke Malaysia, mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada "menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristian pergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepada mereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. Tetapi Umat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai "Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada "menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun untuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh," kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalah hal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyai kesedaran Agama dan memetingkan kualiti ibadah, akan sentiasa berhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

SEBARKAN . . . Semoga Allah merahmati usaha kita. InsyaAllah...
sekadar ingin berkongsi...sekian...assalamualaikum...

7 pendapat bernas:

thanks 4 the information
sgt2 bergune
insyaAllah,akan saye sebarkan

 

hurm betol tu
kalo sembahyang, sme agama sembahyan
kalau solat, hanya utk islam
:)

 

btol..mak ayah saya pun pesan jangan guna word sembahyang..solat is the best word! thanx! ;p

 

Tenks ya 4 sharing..izinkan sy copy ye nk mskkn dlm blog nk share ngn kwn-kwn yg laen.