CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Blog vs Vlog

Assalamualaikum.
Blog adalah merupakan jurnal online yang digunakan untuk melontarkan pendapat peribadi, atau penulisan mengenai sesuatu perkara, dan sentiasa dikemaskini setiap hari. Konsep blog adalah sama seperti buku diari harian. Contoh blog yang anda boleh gunakan secara percuma adalah blogspot, blog.com dan juga wordpress. 





Vlog ialah blog video. Ianya merujuk kepada satu blog yang dimuat naik dalam bentuk video. Vlog adalah paparan video tentang diri anda atau satu acara/aktiviti yang dimuat naik di Internet dan diposkan di blog anda. Contoh tempat untuk memuat naik blog video anda boleh menggunakan youtube dan juga vimeo. 








Blog atau Vlog masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Apabila berblog kita hanya perlu mengolah idea yang hadir dengan hanya menaip. Berblog juga tidak memerlukan banyak kerja lain misalnya jika bervlog kita perlu merakam dan mengedit yang mungkin akan mengambil masa yang lebih berbanding dengan berblog.







Mesej yang disampaikan didalam vlog mungkin akan lebih mudah sampai berbanding berblog kerana pada pendapat cs, imej lebih muda diproses oleh manusia berbanding dengan perkataan dan huruf. Masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri, sesetengah orang mungkin tidak berkebolehan untuk bercakap dihadapan kamera seorang diri dan lebih berkebolehan untuk menulis. Apa yang penting ialah dengan mencari kelebihan masing-masing jangan terikutkan dengan orang lain. 

34 pendapat bernas:

nice view....

terpulang pada masing2 untuk menilai.Bagi saya,saya lebih suka blogging,kerana orang boleh baca penulisan saya tanpa perlu tengok muka saya yang sebenar-benarnya.

vlogging is a new medium that should be tried by people nowadays instead of blogging.

^_^

 

nak try wat vlog tp pemalu :malu hihii

 

cs jom buat vlog jom... lawan top2 vlogers :terharu

 

tapi aku rasa tak semua orang ada bakat untuk ber vlogging.. untuk pengetahuan cs, aku pernah try untuk ber vlogging. and guess what. susah woo nak sampaikan pendapat. blogging is just the best way to show our oppinion. plus. vlog senang market kalau mamat ensem atau fenfuan cun buat :nono blog pun sama kut :apa

 

v-log.? malu laaa.. nak buat sekali dengan mtlutfi bole :baby :hoho

 

camtu rupernyew..xtau lak ader vblog

 

bai za vblog ni best...cuma masalah nya...tak semua org tau bercakapa dgn cra yg betul...shy will conquer all..huhu...tp try dulu baru tahu kan..hehehe...blog ni lamabat nk connect sebab, ada org taip pjg2...n bored! mcm aku ...aaaaa...

 

baru sy tahu..mule2 tgok tajuk sy xfhm VBLog ?? ade ke..haha..thanks for ur info.. :)

 

zakwan janggal sikit kalau bab-bab video ni.. memang rasa tak selesa ! zakwan lebih selesa menulis kat blog je..hehe..
nice blog !semua gadget tersusun dengan kemas :)
btw, dah follow sini ye :)
Blog Mohd Zakwan :)

 

nampaknya dah sampai masa bagi cs mencuba suatu yg baru iaitu vlog :angguk

 

vlog ?
tak akan pilih that one . Hihi .
blog pon dah oke lah .

 

Assalamualaikum...
cs bila nak wat vlog pula??blh jd retis..nanti femes.. =P

 

Saya lebih suka taip2 je kat blog berbanding video bagai.

sbb saya tak pandai buat ekspresi muka yg sesuai dgn dialog. Ahaks.

 

vlog hahahah x pernh terpikir la,, rse nye klu dri segi penulisn kita ,owng da thu kita mcm mne ,,klu vlog malu2 lak terus lupa ape nk di ckp nye.. i will try vlog

 

blog 1st
2nd vlog..
atau,
xpelu vlog pon xpe hehe ^_^

 

nice entry...untuk pertama kali saya suka entry ini...sebabnya bagi saya vlog sebenarnya lebih seronok sebabnya macm tuan blog bg tau| sebab taip kalau vblog cakap hihihi| situ pon dah ada perbezaan...cuma vlbog ini menuntut tahap kekuatan mental diri seseorang itu apabila dibantai dan kutuk...hahahaha...kalua best ok orang "LIKE' KALAU HAMPEH INI LA MAKAN DIA....

 

teringin nak buat vlog tpi malulah tgok muka sndiri dlm video. hahaha..

 

yep! setuju sangat dengan ramai yg kata malu nak tgk muka sendiri.. nmpaknya saya kena tambahkan lagi keyakinan diri!

 

dulu vlog penah populer sekejap,,tp rasanya lebih santai kalau buat blog je :)

 

vlog?..no thanks...hehe...vlog kena lebih teratur..ada perancangan...kalau x, jadi la vlog merapu...merapu dlm blog je la...lagipun vlog ni nak kena ada cam yang bagus..video editor n line internet yang stabil utk upload vid..hehe

 

vlog?? hehee..nak jugak try tp x taw camna :D hihiii..

 

blog lebih senang diurus...vblog nak buat video...lepas tu post lagi...

 

vlog perlu konfidn yg tinggi di hdapan kamera

 

aku suke blog. vlog malu nk bt.haha

 

syerah selesa wat blog je.

tak reti nak vlog. hehe

:lari

 

rasanyer cukup nganm blog ajer....sayang sebab dah 8tahun berblogging hehehe :p

http://ch000tz.blogspot.com/2011/11/www-10-wonderful-world-woooohuuu.html

 

Blog hemat....selamat berblog je

 

vlog?? tk penah buat..

blog...taulah sy...hehehe

thanks for info..

 

vlog?? tk penah buat..

blog...taulah sy...hehehe

thanks for info..