CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Seronoknya Bersin


Assalamualaikum.
Bersin merupakan pengeluaran udara yang bergelora, separa automatik dari paru-paru melalui hidung dan mulut. Ia biasanya disebabkan kehadiran zarah asing yang mengganggu mukosa hidung. Bersin juga boleh dicetus melalui pendedahan mengejut kepada cahaya terang, perut yang agak penuh, atau jangkitan virus, dan boleh mendorong kepada penyebaran penyakit.

Bersin juga merupakan rahmat dan nikmat untuk mencegah bahaya serta mudharat kepada otak demi menyihatkan anggota. Nabi Muhammad S.A.W. menyaran kepada sesama muslim agar mendoakan kerahmatan terhadapnya dengan ucapan 'Alhamdulillah'.Antara adab ketika bersin ialah perlahankan suara, meletakkan tangan atau tisu atau sapu tangan di atas mulut dan hidung agar tidak terkeluar benda yang menjijikkan dan juga jangan memalingkan muka ke kiri dan kanan agar tidak memudaratkan orang sekitar. Para ulama telah berselisih pendapat berkenaan hukum menjawab bersin, namun pendapat yang dapat ditarjihkan dari semua pendapat tersebut ialah menjawab bersin itu fardu kifayah apabila ditujukan kepada orang ramai dan fardu ain apabila untuk individu.


Tahukah anda apabila bersin, degupan jangung anda akan terhenti sedetik dan setelah anda yakin degupan anda masih terus berdegup, maka ucapkanlah 'Alhamdulillah' kerana anda masih hidup. Faedah bersin ialah dapat menghilangkan habuk-habuk, debu-debu serta beberapa penyakit dan bersin juga dapat menggambarkan seseorang itu sihat atau sebaliknya.

Sebagai rumusan, bersin yang dituntut menjawabnya ialah apabila orang yang bersin mengucapkan 'Alhamdulillah' dan orang yang mendengarnya hendaklah berkata "yarhamukallah", dan orang yang bersin itu menjawab semula "yahdikumullah wa yushlihabalakum". sumber : klik sini
8 pendapat bernas:

heheh tol tu cs...tambahan ustaz BL ckp klu lebey 4 kali tu penyakit :p...so org yg mendegr kena jwb "afakallah" semoga Allah menyembuhkan anda =)

 

selalu lupe nak doakan kawan yg bersin.. T___T

 

BL - ada penyakit apa ek sebab cs selalu juga bersin lebih 4 kali...

SS - biasa la kita ni memang selalu lupa..

 

kalo asik menguap je ? :Apa

 

maknanya ko tengah bosan...

 

tak larat nk bersin.. chico tiap saat bersin je manjang.. sampi tak larat dah nk bernafat

 

missNJZ - cepat cari tisu...

chico - kena jumpa doktor ni..