CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Panduan Menggunakan Google dengan lebih advanced


Assalamualaikum..
Google, Inc. merupakan sebuah syarikat awam Amerika Syarikat, yang mendapat untung dari iklan yang berkaitan dengan enjin gelintar Internet, e-mel, pemetaan dalam talian, produktiviti pejabat, rangkaian sosial dan perkhidmatan berkongsi video. Google pada awalnya ditubuhkan sebagai syarikat sendirian berhad pada 7 September 1998. Syarikat yang bertapak di Mountain View, California ini mempunyai 19,786 orang pekerja sepenuh masa setakat 31 Mac 2009. Eric Schmidt, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Novell, merupakan CEO Google sekarang, semenjak penubuh syarikat ini Larry Page meletak jawatan. Google juga menyediakan kata kunci untuk carian bagi pelbagai info penting untuk query data yang dicari umpamanya:


"INURL:ceritasekupang.blogspot.com" Fungsi "inurl"  ialah mencari url yang memiliki data yang dicari. jika seperti diatas, Google akan memaparkan Login admin.


 klik gambar untuk kepuasan maksima

"INTITLE:"ceritasekupang"  keyword untuk mencari index file menggunakan maklumat title.

 klik gambar untuk kepuasan maksima

"FILETYPE:pdf" kunci carian file mengikut format file.


 klik gambar untuk kepuasan maksima

"SITE:ceritasekupang.blogspot.com" Mencari segala maklumat domain terbabit yang ada dlm database google.
 klik gambar untuk kepuasan maksima

Basic operator diatas dapat dimanipulasi dengan lebih detail jika anda memahami penggunaannya dengan lebih tepat. untuk info yang lebih lanjut sila klik sini.


24 pendapat bernas:

Assalamualaikum cs..
nice info.. ct selalu guna yg ada pdf tu... tq kongsi ilmu =)

 

waalaikumussalam...
:bagus... sama2...

 

:hei. trimas. baru taw. nk try lha :D

 

perkongsian yang menarik cs... :)

 

memula aku faham , bila baca link yang ko bagi terus tak faham .

 

link tu bagitau lebih detail...janji ko faham tu dah bagus ^_^

 

fuh.. ak ingatkan entri nih nk citer pasal Google+

 

tak pnh amek kisah pasal bnda ni..tapi baca entry ni, rasa nak tahu apa bnda sebenarnya.. :D

 

wow nice cs... kalau wat assingment senang la camni... thanks... aku copy link ni yer untuk rujukan aku... u r rawks~

:bagus cs

 

sama2...copy sja...sharing is caring...

^_^

 

waalaikumussalam...terima kasih...

 

bagusnya entry ni. tak pernah tau pun pasal benda-benda ni. selama ni pakai google main punggah je. thanks for sharing ;)

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan
Antara Keinginan Dan Yang Dah Tertulis

 

wahhh! sangat2 membantu. senanglah nak cari bahan untuk assignment nanti...! (:

 

bagus la kalau macam tu... ^_^

 

google oh google

entri yang bagus

choki pun baru taw je

:)

 

wahhh...info terbaek :)
na try gune lahh...