CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Panduan Menggunakan Google dengan Lebih Advanced


Assalamualaikum..
Google, Inc. merupakan sebuah syarikat awam Amerika Syarikat, yang mendapat untung dari iklan yang berkaitan dengan enjin gelintar Internet, e-mel, pemetaan dalam talian, produktiviti pejabat, rangkaian sosial dan perkhidmatan berkongsi video. Google pada awalnya ditubuhkan sebagai syarikat sendirian berhad pada 7 September 1998. Syarikat yang bertapak di Mountain View, California ini mempunyai 19,786 orang pekerja sepenuh masa setakat 31 Mac 2009. Eric Schmidt, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Novell, merupakan CEO Google sekarang, semenjak penubuh syarikat ini Larry Page meletak jawatan. Google juga menyediakan kata kunci untuk carian bagi pelbagai info penting untuk query data yang dicari umpamanya:


"INURL:ceritasekupang.blogspot.com" Fungsi "inurl"  ialah mencari url yang memiliki data yang dicari. jika seperti diatas, Google akan memaparkan Login admin.


 klik gambar untuk kepuasan maksima

"INTITLE:"ceritasekupang"  keyword untuk mencari index file menggunakan maklumat title.

 klik gambar untuk kepuasan maksima

"FILETYPE:pdf" kunci carian file mengikut format file.


 klik gambar untuk kepuasan maksima

"SITE:ceritasekupang.blogspot.com" Mencari segala maklumat domain terbabit yang ada dlm database google.
 klik gambar untuk kepuasan maksima

Basic operator diatas dapat dimanipulasi dengan lebih detail jika anda memahami penggunaannya dengan lebih tepat untuk info yang lebih lanjut sila klik sini.
 

3 pendapat bernas:

Wow. Tak pernah tau pun. Thanks for the info!

 

wahhh...BL pon bese buat cmtu...ihikss...terutama yg file pdf..klu ade presentation BL type powerpoint XD hahaha...btw tq for sharing

p/s: aikk mane link BL ni cs? kikiki

 

prediksi bola terbaik , mampir ke profile ku :)