CeritaSekupang

Walaupun cuma sekupang tetapi ianya berharga

Iklan .

a

Kebaikan dan Keburukan Root Android


Assalamualaikum. 
Seminggu lepas merupakan pengalaman kali pertama cs "root" dan upgrade peranti android. Secara ringkasnya root ini adalah satu proses untuk memberikan pengguna smartphone untuk akses penuh untuk membuat sebarang perubahan terhadap sistem di dalam smartphone kita..kebanyakan sistem di dalam smartphone kita telah dikunci oleh pengeluar masing-masing.







Pengeluar mengunci sistem tersebut adalah untuk menjaga fungsi-fungsi yang telah disetkan. Sekiranya tidak dikunci ditakuti pengguna akan tersilap memasuki sistem ni dan secara tidak sengaja meminda sistem tersebut. Ini boleh menjadikan smartphone tersebut tidak dapat berfungsi dengan baik. 

Setiap perkara yang dilakukan pasti ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Antara kebaikan root peranti android ialah  :

- Keupayaan smartphone akan menjadi lebih pantas dan laju. 


-  Boleh membuang aplikasi yang tidak digunakan dalam smartphone untuk mengurangkan internal memory dan meminimakan penggunaan RAM.


- Pengguna dapat menginstall aplikasi yang melibatkan root seperti Titanium backup. 
Aplikasi ini adalah untuk back up segala sistem dan aplikasi dalam smartphone. Sekiranya berlaku kerosakan pada peranti, maka pengguna boleh restore semula sistem dan aplikasi yang telah di buat back up.




Proses Root (Software SuperOneClick)



Manakala kekurangan root peranti android pula ialah :


 - Boleh menghilangkan waranti .
Sekiranya pengguna membuat root kepada smartphone tersebut satu perkara yang paling mustahak perlu diketahui adalah waranti smartphone tersebut akan hilang. Ini kerana pihak pengeluar tidak akan memberi jaminan kepada peranti yang telah diusik sistemnya sekiranya rosak.


 - Serangan virus   
Adalah dikhabarkan sekiranya pengguna membuat pengubahsuaian terhadap sistem ianya boleh menjadi terdedah kepada serangan virus. Walau bagaimanapun perkara ini masih menjadi perdebatan kerana sebenarnya serangan virus turut boleh menyerang kepada mana-mana peranti walaupun proses root tidak dijalankan.


Sebelum Root (ROM asal Eclair 2.1)




 Root android merupakan impian cs sejak mengetahui pasal ini pada awal tahun lepas tetapi tidak melakukannya kerana tidak mahu waranti peranti cs hilang. Jadi selepas setahun berlaku, walaupun belum habis waranti tetap melakukannya. Jadi selepas meminta nasihat dari geng android dan melihat tutorial cs memulakan proses root smartphone. 




Selepas Root  Dan Install Rom (menggunakan ROM froyobread 2.2.9)


Alhamdulillah semua berjalan lancar dan smartphone cs berjaya dirootkan. Apa yang melambatkan proses ini adalah pemilihan ROM kerana terdapat terlalu banyak rom untuk android yang cs gunakan. Kepada yang ingin root smartphone anda, teruskan saja tapi sebelum itu perlu study dulu sedikit sebanyak mengenai cara dan kesan root ini. :D



24 pendapat bernas:

ooooooooooooooooooh....
oke dah paham dah bro cs :bagus
yay dah tau apa tu root android ;sukati

 

erkk.. gua tak pkai smartphone.. =.="

 

erkkk.. tak paham ape pun XD

 

Owh hilang waranti eh :tepi tapi tapi syok kot boleh ubah seme sistem ikut suka kita kan. Nak root gak. :ohno takut nanti terus tak jadik root n rosak teruih. Keh3. ^^

 

pffttt biase le tu..setiap bnda ade kebaikan n keburukan :)

 

reboot android smpe xleh guna..click n intall n go.. :)



sharing is caring...pengetahuan yg berguna...

 

follow u! interesting blog! let's be friend

 

kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follownya.. :D

 

root hilang warranty? takot je.. nape org still nak root gak wlpn warranty ilang?pelik~~

 

bro..ak xbpe phm lar..de mslh..bleh tlg x?

 

anon - untuk mendapatkan kepuasan selepas mengroot tu .. :D

khairul - masalah apa ya ?

 

huhu..
teringat waktu hari pertama dapat iPhone.. tak sampai 2 jam terus member jailbreak <--- secara automatik hilang warranty di situ.. lol

 

Ada yang paham ada yang tak.paham huhuuuuu

 

ok juga ada yang paham dari tak paham langsung .. :)

 

budu pakai smartphone tp xtahu nk guna :(

 

salam ziarah.. ^_^. anda boleh buat tempahan MyQalam Quran Read Pen berkualiti tinggi dan banyak lagi barangan muslim di Muslim Bazaar.

http://muslimbazaar.mnmall.me/
atau melalui
http://lokmanramli.blogspot.com/

 

Boleh jerk dptkan waranty,unroot la balik ape susah pastu reset balik sistem asal.

 

Sy root phone. Best kejap je. Lelame t jd makin teruk last2 rosak

 

Kehkehkeh... ckup2 setahun tel honnor kita beli trus root..silap install truss sistem jem.. p kdai pun dh x bole nk setting blik..tpksa lah hntar g kilng..huaaaaaaa

 

handphone yg dah root blh update system tak???

 

Kalau root pastu unroot blik ?

 

Boleh dapat warranti balik?